از سوی شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان، نشست تخصصی وبیناری به مناسبت روز ملی خانواده با مشارکت انجمن دوستداران خانواده موفق ، انجمن مشاوره شکوه ، اتحادیه بین المللی زنان پیرو ادیان توحیدی و کانون فرهنگی بانو امین و با حضور خانم دکتر شکوه نوابی نژاد، روانشناس، مشاور خانواده و رئیس شبکه ارتباطی سازمانهای غیردولتی زنان با موضوع : " پیشگیری از اختلافات خانوادگی در دوران کرونا و مدیریت استرس با تاکید بر ارزشهای اخلاقی " و خانم دکتر مریم اردبیلی، پزشک و آینده پژوه با موضوع : " خانواده در جهان پسا کرونا" در تاریخ چهارشنبه 13 مرداد 1400 ساعت 12-10 بصورت وبیناری برگزار گردید.

در این نشست خانم دکتر اردبیلی پزشک و آینده پژوه در خصوص جهان پساکرونا ، مکانیسم ها و پیشرانهای تاثیر گذار و جبرانی و فرصت ها و تهدیدات و نقش زنان و خانواده در شرایط کرونا به ارائه سخنرانی پرداخت.

اهم موارد مطروحه توسط خانم اردبیلی:
- یکی از وجوه مورد نیاز ما در آینده نگری این است که تغییرات سنت الهی اگر در مورد مواجهه با آنها فکر کرده باشیم فرصت ها را می توانیم از دل این تغییرات رصد کنیم.
تغییرات در کنار ما در حال رخ دادن است کامپیوتر می آید.. فضای مجازی، کرونا می آید.. و خیلی چیزهای دیگر که اگر آماده نباشیم دو وجهه از انفعال برای ما اتفاق می‌افتد.
حضرت علی (ع) می فرمایند: «کسی که به زمانه اعتماد می‌کند بیش از حد (وخودش را رها میکند ) زمانه به او خیانت می کند و کسی که می‌خواهد در مقابله تمام تغییرات بایستد زمانه بینی او را به خاک می مالد.» این دو وجه فتنه انفعال هست پس اگر ما نگاه انفعالی داشته باشیم به وقایع که پیش روی ما قرار می گیرد یا انفعال باعث رها شدن ما می شود و جریانات زمان تغییرات ما را با خود خواهد برد و از اهداف و آرمان هایمان ما را دور خواهد کرد یا صلح کامل باشیم و نسبت به هر تغییری منفی نگاه نکنیم باعث میشود که ما شکست میخوریم، در نتیجه ماهیت تغییرات و جنس آن و قواعد آن باعث می شود بهترین جاگیری را نسبت به آرمان‌ها و اهداف خودمان داشته باشیم.
-نگاه آینده برای این لحظه ماست اما ما را از منفی نگری به مثبت نگری می‌برد نگاه مثبت نگر ما را فرصت نگر می کند محکم تر می کند.
نگاه فرصت محور باعث جهش می شودبه نظر می آید نگاه های افراطی و تفریطی مشکل زاست و نگاه فرصت محور بهترین حالت است . ما نیاز به نگاه مثبت نگر و فرصت محور و درک تغییر در آینده می باشیم.
مکانیسم های پساکرونایی:
چرا پسا کرونا مطرح هست؟ یا باید کرونا تمام شود تا ما وارد پسا کرونا بشویم؟ خیر
تجربه کرونا وقتی در تمام مردم جهان رخ داد از همان لحظه پسا کرونایی ما شروع شده و ما وارد عصر پسا کرونا شدیم.
چرا ما می گوییم این تاثیرات ادامه دار هست و بلند مدت هست؟
حداقل 6 مکانیسم برای اینکه ما فکر میکنیم تاثیرات کرونا یک تاثیرات بلند مدتی هست در جهان عرض میکنم.
1- تاثیرات دومینویی:یعنی اگر همین فردا صبح کرونا تمام شود همه جای دنیا مثل یک دومینو کرونا مهره هایی را به حرکت در آورده که باعث می شود حالا حالاها به حرکت خود ادامه بدهند تغییرات ادامه‌دار باشد و کرونا نه فقط در سلامت تاثیر گذاشت بلکه در حیطه های اجتماعی سیاسی فرهنگی و.... تاثیرگذار بوده در نتیجه تا هر روزی که کرونا ادامه دارد باعث میشود ما چرخه های دومینویی در هم پیچیده حالا حالاها به حرکت خود ادامه بدهد.
2- تاثیرات کرونایی: تاثیرات امکان کرونایی. ما ملت جهانی هستیم که در تاریخی زندگی کردیم که کرونا را پشت سر گذاشتیم و با آدم های قبل از کرونا متفاوتیم. به عنوان مثال کسانی که تجربه جنگ جهانی را داشتند گفته می شود تا آخر عمرشان آدم های محافظه کار اقتصادی مانده اند که در پس انداز ها برای مواقع بحران پول کنار بگذارند. خود امکان کرونا تفاوت هایی را در ما ایجاد می کند نوع نگاه ما به زندگی باعث می شود ما یک اقدامات و تمهیداتی کنیم یا همیشه یک نگرانی و محافظ کاری داشته باشیم.
یک فیلمی است که با دوستان یا در گروههای دیگر بیشتر می گذارم که مکانیزم ها را در آن کلیپ توضیح داده است.
3- ریگ های ته جوی: کرونا با خودش ریگ هایی را با خودش به جوی زندگی ما آورد تمام این تغییرات که در زمان کرونا بوجود آمده بعد از تمام شدن کرونا همچنان در جای خود باقی می ماند و تفاوت هایی را در زندگی ما ایجاد می کند حتی ممکن است کاربری های متفاوتی پیدا کند اما می ماند
4- تاثیرات بازیگران و قواعد جدید: مدرنیته داشت با شش سیلندر ما را به سرعت پیش می برد و ما فرصتی برای تامل نداشتیم . ایا نیاز بود این حجم سرعت و تغییر باشد؟ بعضی از اندیشمندان دنیا مقالاتی نوشتند و نکاتی می گفتند واین عمومی نبود و نظراتشان برای گوشه ای از جامعه بود.
- -کرونا فرصتی برای همه بشر درست کرد که با خودشان فکر کنند آیا این شیوه زندگی برای ما لازم است؟
آیا این مدل زندگی، کار، رشد ، حکمرانی، تحصیلات ، ژنتیکی، مدیریت و سلامت و..... درست است؟
پس اینها قابل بحث است و بحث هایی از حاشیه جوامع به متن آمد. و مورد دقت قرار گرفت. به قول هابر ماس: ابهام و نادانی جمیع نوع بشر( بشر در یک حس ابهام و حس ناآگاهی فرو رفت)شرایطی که دانشمندان نمی دانند چکار کنند.
تاثیر خیلی مهم کرونا: تاثیر درنگ کرونایی است که در زندگی آینده ما تاثیری جدی دارد.
- مکانیسم دیگر، جبرانی : عروسی ها- معاملات و..... برای جبران تولید مثلا معاهده پاریس را زیر پا بگذارند . و لذا آموزه ها بیشتر شده است.
این 6 دلیل جدی برای این بود که حتی اگر کرونا تمام شود تاثیرات جدی بر زندگی ما می گذارد.
- متوجه شدیم این تغییرات جهانی کرونا پیشرانهایی دارند که آن را تغییر می دهند ، پس باید این پیشرانها را بشناسیم و اگر رویدادی مثل کرونا بر کلان روندها تاثیر بگذارد بلند مدت است و جنس آن تغییرات را برای ما هم ایجاد می کند.

پیشرانها و نیروهای اصلی تاثیر گذار:

خانم دکتر اردبیلی ضمن مطرح کردن 11 پیشران و نیروی اصلی درحیطه زنان- خانواده- به فرصتهای مانده و تهدیدات کرونا و پیاده شدن تاثیرات منفی در زندگی افراد به وجود آورد.
- برای جهان پسا کرونا فرصت داریم خودمان را آماده کنیم تا با آن نگاه فرصت محور امکاناتی را برای خودمان فراهم کنیم. و امکانهای جدیدتری را برای خودمان ایجاد کنیم.
- شما تصور کنید مفهمومی مثل خانواده. خانواده در سبک مدرن به مرور عملکردهایش کم شد . در بسیاری از خانواده ها ، خانواده تعدادش به لحاظ کمی کم شد در خیلی ها خانه تبدیل به شلتر شد و محلی برای استراحت بود و زندگی اصلی و جدی در شهر در جریان بود. فاصله گذاری ها در فرانسه صحبت شد که ما را از محیطی که جریان داشت و در خانه ها زندانی شدیم.
- دیدارهای فرد در محیط های خارج از خانه اتفاق می افتاد و معنای زندگی بیرون ازخانه بود و در کرونا یکدفعه اسیر خانه شد. چرا که معنای زندگی را اشتباهی متوجه شده بود و در کرونا همدیگر را پیدا کردند.
- پدر لذت بازی کردن با بچه را چشید- مادر اشکالات آموزشی و تربیتی فرزند را فهمید و همه چیز جلوی روی اعضای خانواده مثل یک مونیتورشفاف و آکواریوم باز شد . خیلی ها توان خانواده های خودشان را بازیابی کردند
- زنان بار سنگینی را در این دوران تحمل کردند اما زنانی که خودشان را زود پیدا کردند از این تهدید فرصت خوبی را پیدا کردند و فعال عمل کردند.
- جهانی که پیش روی ماست، جهانی است که نقش خانواده درآن می توانداز همیشه مهمتر باشد.
- نقش ان جیوها می تواند خیلی مهم باشد.
- باید بعضی کلان روندها را تقویت کرد، بعضی را ساخت، نیروهایی که رو امده غلبه پیشران سلامت بود سلامت و خانواده مداری مطرح می شود.
- مردم نسبت به سلامت ، قوانین وساختارها شناخت پبدا کردند. فرهنگ ماسک زدن رواج پیدا کرد . برای آنفولانزاهای فصلی ماسک عمومی شد.
- خیلی از ان جیوها که در حوزه سلامت نبودند آمدند پیوست کار سلامتی برای خودشان تعریف کردند و بخشی از بودجه خودشان را برای سلامت گذاشتند. الگوی شهر سلامت محور مهم شد.
- نیروی دیگری که به شدت پیشران مهمی است یک جور محلی تر شدن جهان است.
- از نظر اندیشمند غرب ،کرونا آخرین میخ را بر تابوت جهانی شدن کوبید.
- ما الان دنبال یک الگوی تک واحدی نیستیم . دیگر الگوهایی مثل چین- آمریکا و ...متفاوت شده است و برای این داستان مدل مواجهه یکپارچه جهانی جواب نداد.
- محله محوری مهم شد. ساختارهای مردم نهاد، و مشارکت های عمومی در جهان. مساله پیش روی جهان قرار گرفت که به شکل تک نفره قابل حل نبود و هر کشوری و استانی و محله ای برای خودش تدبیری گذاشت
- خورده روایت ها مهم شد- ( یعنی تجربه زیست آدم های مختلف مهم شد) حاشیه ها مهم شد- ما جهان اول دیگر نداریم که الگوی خودشان را به جهان سوم بدهند. کارهای کوچک معنی پیدا کرد.
- یک عدم اطمینان فزاینده ای در دنیا پیش امد و ما به مدلهای مرسوم ،شیوه های برنامه ریزی کلاسیک، مدلهای کمی مهندسی پیش بینی //کمتر اعتمادکنیم . تصمیم گیری در عدم قطعیت را یاد بگیریم. ما نمی توانیم پیش بینی کنیم برای درمان دیگر برنامه ریزی کنیم ما باید برای امکان ها //پویایی در خودمان ایجاد کنیم که خوب با ان مواجهه کنیم . مدلهای کوچک چابک مردمی و نوآورانه سهمش افزایش پیدا می کند . در حل مسایل جهانی و ما از رویکرد بهره وری حداکثری به سمت رویکرد ثبات و بقا می رویم.
- هوش مصنوعی آینده ۱۰ سال دیگر ماست . از امروز به بعد اسمی که می برید هوش مصنوعی دستیار شما شده است زندگی هوشمند ، خدمات اجتماعی هوشمند به دنبال آن اپلیکیشن های هوشمند ، الگوهای جدید هوشمند و مهم این است بدانیم که چگونه بستر سازی کنیم ؟
- تخصص گرایی بیش از حد دیگر جوابگو نیست و کمرنگ شدن تاثیر در مدل مدیریت خدمت‌رسانی خواهد شد
- جهان پیش رو فرصت‌های زیادی را برای غیردولتی‌ها پیشروی شان گذاشته است . اگر به سرعت غنیمت بشمارند و از این فرصت‌ها تولیدکنند با توجه به اینکه ساختارهای مدرن شکننده شده، تا حدی برای تحقق آن موفق خواهند بود.
- سیاست‌های ما باید پایه پیوست خانواده داشته باشد وقتی خانواده به عنوان یک واحد در جامعه به رسمیت شناخته شود و مواردی چون امکان سلامت محله ؛ حکمرانی خانواده محور ، محور حل مسئله ، تجربه دولت به عنوان لیدر شدن مد نظر قرار گیرد و در قلب خانواده ها انگیزه لازم در تربیت بچه‌ها معضلات خانواده محله مورد نظر باشد ، حتما یک زن و مادر میتواند امکان زندگی اجتماعی را به خانواده برگرداند . اگر زن از غیر منفعل به فعال تبدیل شود خانواده مولد خواهد شد خانواده باید لیدر خانواده را مدیریت کنند و دولت گذاری کنند ما در سیل و زلزله ها شاهد این توان بارقه ها بودیم.

من امید دارم در پساکرونا فرصت‌ها را بشناسیم زنده کنیم و در واقع خانواده و محله و جهان خودمان را آبادتر کنیم. ان شاء الله