از سوی شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان، نشست تخصصی وبیناری به مناسبت روز ملی خانواده با مشارکت انجمن دوستداران خانواده موفق ، انجمن مشاوره شکوه ، اتحادیه بین المللی زنان پیرو ادیان توحیدی و کانون فرهنگی بانو امین و با حضور خانم دکتر شکوه نوابی نژاد، روانشناس، مشاور خانواده و رئیس شبکه ارتباطی سازمانهای غیردولتی زنان با موضوع : " پیشگیری از اختلافات خانوادگی در دوران کرونا و مدیریت استرس با تاکید بر ارزشهای اخلاقی " و خانم دکتر مریم اردبیلی، پزشک و آینده پژوه با موضوع : " خانواده در جهان پسا کرونا" در تاریخ چهارشنبه 13 مرداد 1400 ساعت 12-10 بصورت وبیناری برگزار گردید.


 خانم دکتر شکوه نوابی نژاد ضمن گرامیداشت روز خانواده به موضوع : روابط و اختلافات در خانواده و مدیریت استرس با تاکید بر اخلاق در خانواده پرداخت .
وی در مورد بحران کرونا و موارد تلخ به اتفاقات مثبت اشاره نموده و اظهارداشت : بحران کرونا همانند هر بحران دیگری دارای ویژگیهای خاص خودش می باشد و بسیار جهان شمول است و مردم تحت تاثیر فراگیری و گسترش این ویروس هستند .
وی در خصوص پیشگیری از اختلافات خانوادگی در دوران کرونا و مدیریت استرس با تاکید بر ارزشهای اخلاقی به ویژگی های بحران کرونا و تفاوتهای آن با بقیه بحران ها و جهان شمولی بحران کرونا ( همه مردم جهان تحت تاثیر این ویروس هستند.) پرداخت .
موارد مثبت کرونا در خانواده و جامعه از دیدگاه خانم دکتر نوابی نژاد
از دیدگاه خانم دکتر نوابی نژاد کرونا بدور از پیامد های تلخ، این مساله اتفاقات مثبتی دارد که در جامعه و خانواده ها رخ داده که نمی توان آن را نادیده گرفت از جمله:
- کسب دانش و اطلاعات روزانه در مورد علوم مرتبط با این اپیدمی در بین اقشار مختلف
- برنامه های آموزشی رسانه ای و مجازی از سراسر جهان آخرین یافته های علمی و پژوهشی را به گوش مردم جهان می رسانند. و فرصتهای بسیار زیادی را در اختیار ما قرار می دهد بخصوص در اختیار اعضای خانواده که گاه در دورهمی ها و ساعات غذا به ندرت گرد هم می آمدند و فرصت های بیشماری را در اختیار دارند تا درباره فرصتها ، خلاء های زندگی ، دلگیری ها، ناخوشی هاو ... با هم صحبت کنند.
- چه بسیار افرادی که در این دوران قرنطینه استعدادها و توانمندی هایی را در خودشان دیده اند و با بروز آن توانستند در زمان کوتاه و با آرامش هنرهایی مانند کارهای دستی- شیرینی پزی- و.. و انواع هنرها را با استعدادهایی که در خود متوجه شده اند رشد و پرورش دهند.
- خانم دکتر نوابی نژاد تصریح نمودند که به عنوان روانشناس و مشاور خانواده مشاهدات دیگری را هم داریم که اعضای خانواده پس از دهه ها زندگی در کنار هم، امروز به دلیل ساعتهای طولانی که در کنار هم هستند تنش ها و ناراحتی هایی که بوجود می آید، قدری روبه افزایش است و همه اینها بخاطر نگرش نسبت به این اپیدمی و ترس و اضطراب در وجود آنها پدید آمده و باعث شده سیستم دفاعی آنها و آستانه مقاومت پایین آمده است.
ویژگی های انسانهای برخوردار از سلامت روانی:
1- پذیرش واقعیت هاست. ویروس کرونا یک واقعیت انکار ناپذیر وتلخ و جهان شمول است معلوم نیست تا چه زمان با این ویروس در گیر هستیم. بنابراین باید متناسب با این پدیده رفتار و عادات و جدیدی را جایگزین رفتارها و عادت های قبلی بکنیم.
2- نباید از ویروس کرونا بترسیم بلکه با رفتارهای خود مراقبتی مانند در منزل ماندن ، شستن مکرردستها، ضدعفونی کردن سطوح، استفاده دائم از ماسک و دستکش، واز همه مهمتر پرهیز از رفتن برای خریدهای غیر ضروری و فعالیتهای خارج از خانه و بی مورد از اضطراب و وسواس و افسردگی درارتباط با خودمان و فرزندانمان پیشگیری کنیم.
3- انجام کاهای عقب افتاده به آرامش ما کمک می کند.برنامه ریزی منظم برای رسیدگی به امور عقب افتاده- برنامه جامع روزانه که همه نوع فعالیت ها را برای رشد ما در بر داشته باشد از ضرورتهای تغییر در زندگی ماست مانند نیایش به درگاه خداوند- ورزش روزانه- فعالیتهای علمی وفرهنگی و اجتماعی ودر صورت فراغت مطالعه.
4- تمرینهایی برای آرام سازی روان وجود دارد که تنش های عضلانی ما را می تواند برطرف کند که یکی از ساده ترین آنها عبارت است از تنفس های عمیق و طولانی از بینی و خارج کردن آن از دهان است.
5- سعی کنیم تا آن جایی که ممکن است در معرض اخبار ناخوشایند قرار نگیریم.
6- ارتباطات مجازی افراد و استحکام آن و نزدیکی خانواده ها و اقوام و دوستان. در نتیجه زندگی در کرونا، محدودیت های اجتماعی نه تنها باعث تنهایی ما نشده بلکه باعث شده موج جدیدی از نزدیکی بیشتر افراد به وجود بیاید .احترام اجتماعی و همدلی رشد پیدا کرده است و فرهنگ جدیدی بر جامعه حاکم شده است.
ماکیاس محقق و پژوهشگر آلمانی می گوید : در این دوران کرونا تکنیک و فرهنگ جوامع و خانواده ها هم نزدیکتر شده اند و در هم تنیده شده اند.
7- نکته جالب در زندگی امروز ما تکنیک در کنار انسانیت به زندگی ما معنا می بخشد.
8- انسانها در سراسر جهان با وجود محدودیت های ناشی از کرونا شاهد همبستگی های سازنده انسانی به مراتب بیشتر ازقبل شده و هستند. آگاهی از بودن و احساس ارزشمندی نیرویی که ابعادی معنوی زندگی ما را تعالی بخشیده است.
9- ما امروزه بیشتر از گذشته حس عمیق تمامیت و یکی شدن و مرتبط بودن با دیگر انسانها و انسانیت را در جهان تجربه می کنیم.
- همه اینها از محاسن و مزایا این اپیدمی ،که ما امروز فرصت درک و شناخت افراد را بیشتر داریم و با دیدگاه انسان گرایانه نگاه می کنیم. و این کار مستلزم این است که ما تمامیت وجود انسانها را باید مورد مشاهده قرار دهیم، یعنی دیدن مجموعه ای از داشته های افراد را مورد بررسی قرا دهیم و قضاوت در مورد یک بعد نکنیم و همه ابعاد ( خوب و بد) را با هم مورد ارزیابی و قضاوت قرار دهیم.اثرات محیط و جایگاه زندگی افراد را کشف کنیم که آگاهانه و ناخودآگاه بر انسان اثر می گذارد و ابعاد وجودی آن ها را شکل می دهد.
اریک فروم از روانشناسهای معروف معتقد است که تمام انسان ها به یک نظام ارزشی و اعتقادی که بخش ذاتی و جدانشدنی از انسانیت و هویت انسانی آنهاست نیازمندند و بدون مجموعه ای از این ارزش ها زندگی فاقد معناست. احساس پوچی به دلیل نبود (ارزش ها) است و این ارزش ها هستند که به زندگی معنا می بخشند.
راه چاره :
- ممکن است در ذهن شما این سوال بوجود بیاید که در برابر این بحث ها و یا به دلیل بیش از حد در خانه ماندن ، یا برخی مشکلات اقتصادی یا ترس از اپیدمی کرونا، پرخاشگری های در خانواده، راه چاره چیست؟
1- اولین گام این است تفکر مثبت را درخودمان شکل دهیم یاد بگیریم در هر موقعیت تلخ و سخت ابعاد مثبت و منفی را با هم نگاه کنیم. در هر فرد و در هر شرایط ابعاد مثبت و منفی باهم دیده شود تا قضاوت با آرامش و منصفانه انجام شود.
2- افکار و صحبت های منفی علیه خود و دیگران را تاحد ممکن کاهش دهیم. برای این کار نوع فکر و نوع نگاه را نسبت به آن فرد یا موضوع عوض کنید و موضوع را از زاویه ای دیگر ببینید و می بینید که تمام اتفاقات منفی نیست.این کار به ما آرامش می دهد.
3- سبک زندگی ما باید فعال باشد. سبک زندگی راحت و رفاه طلبی سبک خوشی نیست ودر پایان رخوت و سستی بدنبال دارد . پیاده روی- رشد فرد - افزایش یادگیری-نقش مهمی در بهبود و پرورش خودمان در انجام شغل و کارهایمان داشته باشیم. هر روز زندگی را به عنوان زندگی روزمره تکرار نکنیم.هر روز برای خودمان یک فعالیت تازه ای در همان محدوده کار خانه بوجود بیاوریم-یک نوآوری کمرنگ اینها حال و هوای بهتری به زندگی ما می بخشد و باعث افزایش حس ارزشمندی در ما می شود و به زندگی ما معنا می بخشد.
4- زندگی معنوی و ارزشی را پیشه کنید. مهمترین مصداق خدمت و کمک به دیگران است. با قلم با زبان- با کمک های مالی به نیازمندان- در دسترس بودن افرادی که به ما نیازمندند مثل پدر و مادر- دوستان- بیماران- از کمک به پدر و مادر در لحظه ای دریغ نکنید. وظایف خودمان را در برابر پروردگارمان درنگ نکنیم. همه اینها به ما احساس شادی و لذت می بخشد.
5- شادی اکتسابی است و باید درخودمان آن را رشد دهیم. شادی واقعی از درون فرد برمی خیزد. باید شادی را در خودمان نهادینه کنیم.فعالیت های ارزشی و معنوی شادی را به درون ما رهنمود می کند.
6- نکته دیگری که بر اثرنیم قرن تجربه در کار مشاوره دریافتم این است که شادی موجب موفقیت است نه موفقیت موجب شادی. افرادی که زندگی های لاکچری را دارند که شاد نیستند. برای رسیدن به موفقیت باید آرامش داشته و شاد باشیم.
7- گفتگو و تبادل نظر با همسر- . از مشکلات زندگی ما این گفتگوو تبادل نظر بسیار اندک است و این یک اختلال روانی است . احترام و حفظ حرمت همسر حائز اهمیت زیاد است.
برای داشتن استقلال روانی باید12 ویژگی در ما ایجاد شود :
الف ) درونی کردن سه ویژگی
-احساس خود ارزشمندی
-خدمت به دیگران
-بیان خوب
ب) مدیریت و کنترل استرس
در برنامه های آتی این شبکه ، برنامه های مدیریت کنترل و استرس در خانواده وهم در اجتماع به تفصیل صحبت خواهدشد.
پ) عقاید واقع بینانه است. تا وقتی از چیزی اطمینان کامل نداریم راجع به آن به عنوان یک حقیقت صحبت نکنیم . خیلی از آگاهی های ما ، آگاهی های هیجانی است .
ت)توانایی انجام وظیفه با توجه به هویت جنسیتی و نقش های زنانه : اگر توانایی دارید در راستای هویت جنسیتی و نقش زنانه خودمان و هویت فرهنگی ایرانی و اسلامی مان و بخش‌هایی از شخصیت خودمان انجام وظیفه کنیم.
ح) فضای معنوی که ما باید در زندگیمان ایجاد کنیم شامل حاکمیت اخلاق و اخلاق مداری است .باید این فضا را در زندگی خانوادگی و روابط دوستانمان حاکم کنیم که باعث رشد و تعالی ارزش های معنوی ما می شود.
در پایان از خداوند متعال مسئلت می طلبم که به ما توفیق عنایت بفرماید در این فرصتی که در خدمت اعضای شبکه هستیم که نخستین شبکه بین المللی در ایران و جهان است بتوانیم خدمت کنیم. همگی را به خداوند متعال می سپارم.