گزارش برگزاری وبینار توجیهی با موضوع عملیاتی نمودن مشارکت و تعامل سازمانهای مردم نهاد عضو شبکه با قوه قضائیه


 

 

وبینار آشنایی تخصصی اعضای شبکه با موضوعات کاری مندرج در دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضاییه، باحضورجناب آقای هنری مدیر کل مشارکتهای مردمی و سرمایه اجتماعی، اقای همتی نژاد مسئول سازمانهای مردم‌نهاد معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، سرکارخانم دکتر نوابی نژاد ریاست شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان، اعضای شورای مرکزی شبکه و هم چنین حضور آنلاین تعداد 107 نفر از سمن های عضو شبکه، درروز چهارشنبه مورخ 25/01/1400برگزار گردید.

سرکارخانم دکتر نوابی نژاد، ضمن تبریک ماه مبارک رمضان و آرزوی توفیق در طاعات و عبادات اعضای شبکه، بیان کردند: شبکه ارتباطی سازمانهای غیر دولتی زنان، در راستای اجرایی کردن تفاهم‌نامه همکاری منعقده با معاونت محترم پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه، این وبینار را طراحی و به مورد اجرا گذاشته است.

رئیس شبکه ارتباطی، در همین رابطه افزودند، حدود یک سال است که شبکه با قوه قضائیه وارد ارتباطات تخصصی پیرامون موضوعات زنان و خانواده شده است. و این جلسه بعنوان شروع همکاریهای عملیاتی و اجرایی فی مابین شبکه و قوه قضائیه است، که با توجه به تنوع فعالیتهای اعضای شبکه می توانیم بعنوان مشارکت کننده و همکار در فرایندهای قضایی حضور موثر داشته باشیم.

در ادامه این وبینار، مدیر کل مشارکتهای مردمی و سرمایه اجتماعی قوه قضائیه،ضمن سلام و تبریک ماه مبارک رمضان اظهار داشتند: این جلسه در خصوص همکاری فی مابین قوه قضاییه با نهادهای مردمی و گروه های جهادی به استناد اصل ۱۵۶ قانون اساسی که براساس آن بحث پیشگیری از وقوع جرم به این قوه محول گردیده، تشکیل شده است.

آقای هنری در ادامه عنوان نمودند : درراستای فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص استفاده از ظرفیت های مردمی در وظایف قوه قضاییه و تاکید ریاست محترم قوه مبنی بر اجرایی شدن این خواسته، و بررسی های کارشناسی بعمل آمده مشخص شد، حداقل ۷۰% از وظایف قوه قضاییه توسط نهادهای مردمی قابل انجام است. بر همین اساس دستورالعملی به عنوان دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نیروهای مردمی با قوه قضائیه تدوین، تصویب و ابلاغ گردید.

ایشان در ادامه اضافه کردند، پس از انقلاب اسلامی تاکنون زمینه فعالیت برای سمن‌ها با این وسعت در هیچ دستگاهی به وجود نیامده است. بر اساس این دستورالعمل سمن‌ها اجازه خواهند داشت با قوه قضاییه در موضوعات سیاست‌گذاری، رسیدگی، پیشگیری از وقوع جرم، حمایت از بزه‌دیدگان، مشارکت در میانجیگری و صلح و سازش و نظارت بر اجرای قوانین همکار باشند. هم چنین، این دستورالعمل اجازه می‌دهد کلیه سمن ها در فرآیندهای رسیدگی قوه قضاییه دخالت داشته باشند.

آقای هنری در ادامه با اشاره به اینکه در ماده ۱۱ دستورالعمل یک کارگروه ملی پیش‌بینی شده که در آن حضور ۶ نهاد مردمی بعنوان عضو ذکر شده است بیان داشتند؛ این اعضا که ازمیان سمن های فعال انتخاب و در کارگروه فعالیت می‌نمایند همانند دیگر اعضای رسمی دارای رای بوده و می‌توانند اظهارنظر کنند.

در بخش دیگری از این دستورالعمل، بهره‌برداری از یک سامانة جامع و هوشمند برای مشارکت بهتر نهادهای مردمی؛ پیش‌بینی شده بود که خوشحالیم اعلام نماییم امروز حدود سه ماه است این سامانه به عنوان "سامانه مشارکت" راه اندازی شده است.

 

 

 


مدیر کل مشارکتهای مردمی و سرمایه اجتماعی قوه قضائیه در خصوص این سامانه اضافه نمودند: ورود به سامانه و دسترسی به سیستم های داخلی قوه قضاییه از حساسیت بالایی برخوردار است به همین دلیل صرفا سمن هایی میتوانند با ما همکاری داشته باشند که :

1-    به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و کد ثنای حقوقی برای موسسه خود دریافت کنند.

2-    وارد سامانه مشارکت شده و ثبت نام را انجام دهند .

3-    مرحله کوتاهی جهت تایید نهایی قوه قضاییه را طی کنند.

4-    پس از صحت‌سنجی توسط قوه‌قضائیه، اسامی سمن‌هایی که می‌توانند همکار باشند در سامانه بارگذاری میشود .

5-    سمن هایی که نامشان در سامانه قرار بگیرد، با توجه به سوابق، ظرفیت‌ها و توان انجام امور پرونده ارجاع میگردد. 

در ادامه این وبینارآقای همتی نژاد، مسئول سازمانهای مردم‌نهاد معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با ارایه توضیحات تکمیلی پیرامون سامانه مشارکت بیان داشتند، در ماده ۵ دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضاییه که اواخر ۱۳۹۸ تصویب و ابلاغ گردید، راه‌اندازی و تشکیل یک سامانه ای برای سرعت بخشی به مسیر مشارکت سمن ها پیش بینی گردید، که از مجرا و کانال این سامانه همکاری سمن ها بایستی صورت پذیرد.

علاوه بر آن، وجود دستورالعمل ماده ۶۶ قانون آیین دادرسی کیفری، این امکان را به نهادهای مردمی داده است که در محاکم و فرآیند رسیدگی حضور داشته و در مواقع خاص اعلام جرم نمایند. این مشارکت نیازمند مسیری نظام‌مند و سیستماتیک است که بر اساس آن ساز و کاری برای تعامل با قضات و همکاران قوه قضاییه ایجاد می‌شود که سمن‌ها بتوانند در میز کار قضات قرار بگیرند وبا تبادل اطلاعات از طریق ایجاد کارتابل و یا صندوق های الکترونیکی به قضات کمک نموده و یا در مواردی اعلام جرم نمایند.

در واقع مزیت این سامانه آن است که بعد از اینکه نهادها در سامانه ثبت نام کرده و تایید شدند، در سیستم مدیریت پرونده، که یک میزکار الکترونیکی در سامانه قوه قضاییه است، یک امکان خود کاربری، از طریق صندوق‌های الکترونیکی  ایجاد و از طریق آن مواردی را که احساس می‌کنید جرمی اتفاق افتاده به صورت الکترونیکی به قضات اعلام میگردد. در این زمان قاضی یا دادستان محترم بایستی حتماً پاسخگو باشند در غیر اینصورت نهادهای مردمی می توانند مطالبه کنند.

آقای همتی نژاد در ادامه افزودند : فاز اول این سامانه که مربوط به فاز ثبت‌نام است الان آماده کار است و نهادهای مردمی برای ورود و ثبت نام مراحل ذیل را بایستی طی نمایند:

1-    دریافت کد ثنای حقوقی سمن: در این مرحله بایستی مدیر عامل سمن، با به همراه داشتن تصویر اساسنامه و آخرین روزنامه رسمی به همراه مهر موسسه، هم چنین کارت ملی به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و کد ثنای حقوقی موسسه خود را دریافت نماید .

دریافت این کد به این دلیل است که، اطلاعات مرتبط با هر شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی که می‌خواهد همکار قوه قضاییه باشد بایستی در سامانه‌های احراز هویت قوه قضاییه ثبت گردد.

2-    ثبت اطلاعات سمن در سامانه مشارکت قوه قضائیه : مرحله بعدی مراجعه به سامانه مشارکت قوه قضائیه به آدرسmosharekat.eadl.ir میباشد. با ورود به این سامانه، پنجره "ثبت نام نهادهای مردمی جهت مشارکت با قوه قضائیه" را انتخاب نموده و قسمت ثبت نام را انتخاب کنید. سپس برای شما پنجره‌ای باز می‌شود که باید اطلاعات خود را وارد کنید. سه آیتم در این پنجره پیش بینی شده:

اول : شماره ملی، که منظور شماره ملی مدیر عامل یا رئیس انجمن است.

دوم : رمز شخصی، که در این قسمت بایستی کد ثنای حقوقی را که از دفاتر قضایی دریافت کرده‌اید وارد نمائید.

سوم: شناسه حقوقی، که منظور همان شناسه‌ای است که موقع ثبت، از طرف ثبت شرکتها، به سازمان مردم نهاد شما داده شده است.

پس از طی مراحل فوق، سامانه خود به خود با این شناسه اطلاعات شما را نشان میدهدو می توانید ادامه مراحل ثبت نام را تکمیل کنید.

هم چنین در این سامانه در منوی شرایط و الزامات، کل فرایند ثبت نام برای آشنایی بیشتر سمن ها به نمایش گذاشته شده است .

3-    بارگذاری رزومه و گزارشات مرتبط : پس از تکمیل مراحل ثبت نام، بایستی در هرکدام از محورهای هفت گانه که توسط شما انتخاب گردیده است، رزومه وگزارش کار مرتبط بارگذاری شود. توجه داشته باشید، موضوعی که برای همکاری انتخاب می‌نمایید باید سوابق و تجربیات مرتبط با آن را دارا باشید. بعنوان مثال، در زمینه صلح و سازش باید متخصص مرتبط با انجام امور و سوابقی دال بر صلح و سازش و میانجیگری داشته باشید که در مراحل تایید از آن استفاده شود. لذا با انتخاب هر مورد همکاری با قوه قضاییه مستندات آن را باید حتماً بارگذاری نموده و پس از بررسی و تایید قوه قضاییه می‌توانید وارد فرآیند اجرایی و عملیاتی کار شوید.